Podsumowanie POPŻ FEAD PODPROGRAM 2018




Podsumowanie PODPROGRAMU 2018

PKPS w Tarnowie w okresie IX 2018 – VI 2019 realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym na zlecenie Ministerstwa Rodziny Polityki i Pomocy Społecznej.

 

W ramach Podprogramu 2018

do 3 014 osób potrzebujących

trafiło 101 423,68 kg żywności o wartości 513 395,03 zł.

 

Artykuły spożywcze jakie były dostępne w ramach Podprogramu 2018 to:

artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe;

artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane;

artykuły mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający;

artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju;

cukier: cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;

tłuszcze: olej rzepakowy;

dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.

 

W ramach PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2018 PKPS realizował działania towarzyszące, które mają na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej. Działania te realizowane były w formie:

- warsztatów edukacji ekonomicznej - gospodarowanie budżetem domowym.

W ciągu trwania Podprogramu 2018 zostało zrealizowanych 12 warsztatów, w których wzięło udział 163 osób.

- programów edukacji kulinarnej – jak nie marnować resztek jedzenia.

W ciągu trwania Podprogramu 2018 zostało zrealizowanych 12 warsztatów, w których wzięło udział 163 osób.

Działania towarzyszące mające na celu w szczególności:

- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,

- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej,

- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.