PKPS w Tarnowie w okresie XII 2019 – IX 2020 realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym na zlecenie Ministerstwa Rodziny Polityki i Pomocy Społecznej.
W ramach Podprogramu 2019
do 2 266 osób potrzebujących
trafiło 118 917,06 kg żywności o wartości 539 796,97 zł.
Artykuły spożywcze które były dostępne w ramach Podprogramu 2019 to:
artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany;
artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane;
artykuły mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający;
artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju;
cukier: cukier biały;
tłuszcze: olej rzepakowy;
dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.
W ramach PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2019 PKPS realizował działania towarzyszące, które mają na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej. Działania te realizowane były w formie:
- warsztatów edukacji ekonomicznej - gospodarowanie budżetem domowym.
W ciągu trwania Podprogramu 2019 zostało zrealizowanych 16 warsztatów, w których wzięło udział 169 osób.
- programów edukacji kulinarnej – jak nie marnować resztek jedzenia.
W ciągu trwania Podprogramu 2019 zostało zrealizowanych 16 warsztatów, w których wzięło udział 169 osób.
Działania towarzyszące mające na celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej,
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.