Podsumowanie PODPROGRAMU 2019




 

PKPS w Tarnowie w okresie XII 2019 – IX 2020 realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym na zlecenie Ministerstwa Rodziny Polityki i Pomocy Społecznej.

 

W ramach Podprogramu 2019

do 2 266 osób potrzebujących

trafiło 118 917,06 kg żywności o wartości 539 796,97 zł.

 

Artykuły spożywcze które były dostępne w ramach Podprogramu 2019 to:

artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany;

artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana,  herbatniki maślane;

artykuły mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający;

artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet  z makreli w oleju;

cukier: cukier biały;

tłuszcze: olej rzepakowy;

dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.

 

W ramach PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2019 PKPS realizował działania towarzyszące, które mają na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej. Działania te realizowane były w formie:

- warsztatów edukacji ekonomicznej - gospodarowanie budżetem domowym.

W ciągu trwania Podprogramu 2019 zostało zrealizowanych 16 warsztatów, w których wzięło udział 169 osób.

- programów edukacji kulinarnej – jak nie marnować resztek jedzenia.

 W ciągu trwania Podprogramu 2019 zostało zrealizowanych 16 warsztatów, w których wzięło udział 169 osób.

Działania towarzyszące mające na celu w szczególności:

włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,

-  pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej,

- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.